• Anasayfa
  • Hakkımızda

  • Ne Yapıyoruz

  • Medya

  • Hazaralar

  • İletişim

Biz Kimiz

Biz Kimiz

Biz Kimiz

Tarihçe

AFGANİSTAN HAZARALARI KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ’NİN GEÇMİŞİNE GENEL BİR BAKIŞ


               Afganistan’ın farklı bölgelerinde Türkiye’ye saklama yöntemi ile gelen veri arasında ilk kez 1993 yılında 5 Hazara öğrencisinin gelişi ile başlayan çalışmalar 1996 yılına kadar Türkiye’ye gelebilen Hazara asıllıların sayısı 17 kişinin büyümesiyle hız kazandı. Afganistan’ın en büyük etnik gruplarından biri olmasına rağmen, Afganistan’dan Türkiye’ye gelen gelişmelerin durumunun memnun olmayan Hazara kayıtlı, ayrılmamış, normal daha düzenli bir çalışma içine girdiler.

Bu bağlamda Türkiye’de Hazara öğrencileri Birliği’ni 1996 yılında Gaziantep’te kurdular. İlk faaliyetleri Ankara Zambak salonu Üstad Mezari’yi Anma Toplantısı düzenleyerek gerçekleştirdiler. Türkiye’ye toplama amacı ile gelen farklı üniversitelerde eğitim gören Hazara asıllı toplantı bu toplantının ardından Afganistan’ daki Hazaraların Türkiye’deki sesi olabilirlik seçeneği ile seçenekleri aktif olarak bulunan başta Sultan Ali Javid, Hacı Muhammed Atavaş, Rıza Muhibbi ,Dur Muhammed Salihi, Piser Ali Kayani,Abbas Hatif, Abdulhamid Ahmadi, Kiyam nebizade, İkramuddin Adil,. İmam Ali Süleyman, Gulam Ali Fakir Muhammed, Cavid Çamanşah, Asif Müfid, Aziz Mirza, Asad Moradi, İmamdad ve ismi kredilendirilmeyen bir kaç öğrencinin de katılımıyla Ankara’da düzenli bir topluluk görünümü aldı.

1998 yılında Abdullah Muhammedi, Abdulhamit Rızayi, vs. dostların tanıtımıyla daha da büyüyen Birlik 1999’da üye sayısı 38 kişi çıkarıldı.1999’dan sonra 2012 yılı boyunca Öğrenci Birliğine katılan üye sayısı 250’ye ulaştı. Hazara öğrenciler Birliği’nin başkanlığını sıra ile Nevroz Ali Cavid, Hacı Muhammet Atavaş, Ahmet Cavid Çamanşah, İmam Ali Süleyman, Abdullah Muhammedi, Abdülhamit Rızayi, Hasan Rıza Mirzayi yapmışlardır. Hazara Öğrenci Birliği başkanları hep seçim ile belirlenerek tüm sayıların içinde yer almaktadır.

Hazara öğrencilerin Birliği, Hazara halkının birbirlerini tanımalarını bildiği gibi, kültürel faaliyetleri çerçevesinde Hazaraların tanıtımı için İstanbul, İzmir, Antalya, Trabzon, Ankara, Kayseri gibi bir çok şehirde el sanatlarının sergilenmesini sağlamıştır, ayrıca ulusal ve bir çok toplantıya da temsilci olarak Hazaraları temsil etmektedir. . Hazaraların tanıtılması için görsel ve yazılı basında, haberler ve yazılar yayınlanması gibi çok sayıda faaliyette bulunmaktaydı. Başkanlık adına yapılan toplantılarda aktif bir şekilde rol alan Hazara’nın Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği’ni 14.03.2012 tarihinde kurarak daha da kapsamlı çalışmalar yapmayı hedefliyorlar. Her yıl 10 ile 17 Mart tarihleri ​​arasında Üstad Baba Mezarı’yi anma toplantılarını aksatmadan Ankara, İstanbul, Gaziantep ,Trabzon ve Kayseri’deki farklı etkinlikler düzenleyerek anmaya devam etmiyor. Üstad Mezari’nin şehadet yıl dönümünü geleneksel hale getiren Hazara öğrencileri Birliği, son olarak 10 Mart 2012 tarihinde Ankara Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı toplantı salonunda Afganistan ve Türkiye’nin ayrıldığın Türkiye ve Afganistan Millet Meclisleri’nden milletvekillerinin de katıldığı 700’ü aşkın Davetlinin değiştirilmesi ile Üstad Mezari’nin şehadetinin 17. yıl dönümünü anma toplantısı gerçekleştirildi.

Bu akşamın ardından Afganistan Hazaraları Kültür Ve Dayanışma Derneği’nin yargılaması tarafından sonlandırıldı. Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği, Türkiye ve Afganistan halklarının birbirini tanıması ve bağlarının daha da gelişmesini, sosyal yardımlaşmayı sağlamak özellikle eğitim konusunda Hazaraları yardımcı olmak amacı ile 14.03.2012 tarihinde kurulmuş ve halen devam etmektedir. Derneğin Merkezi Trabzon’da bulunuyor, ancak Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Eskisehir, Kayseri, Kırşehir, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Artvin, Giresun, Afyonkarahisar, Konya, Karaman, Bolu ve Samsun illerinde temsilciler bulunmaktadır. Bu temsilcilikler artırılacaktır.

 

AFGANİSTAN HAZARALARI KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI

Muhammet GÜL

Burada Ara